آباده واژه ای فارسی و به معنای جای آباد است. آباد از واژۀ پهلوی «آپاتیه» گرفته شده و حرف «ه» نشانۀ نسبت است. امّا دربارۀ ریشۀ نامگذاری آباده هم اندیشی و همسخنی نیست.
- عدّه ای بر این باورند که در زمان نادرشاهافشار و در زمان فتنۀ افغان، نادرشاه در سال 1063 هجری قمری به قصد تعقیب افغانها از اصفهان راهی شیراز میشوند و در نزدیکی جرقویه تصمیم میگیرد از راه شهرستان کنونی آباده رهسپار شیراز گردد، مردم منطقه که آمادگی پرداخت مالیات و تهیّـۀ آذوقۀ سپاهیان نادرشاه را نداشتند حسین نامی از مردم هرند اصفهان که ساکن این منطقه بوده را مأمور میکنند که نادرشاه را از راه دیگری به شیراز روانه کند. حسین، نادرشاه را راضی میکند از راه ابرکوه به شیراز رهسپار گردد و در قبال خدمات این شخص، نادرشاه به او لقب حسین سلطان میدهد و او را مأمور آبادانی در این منطقه میکند، این منطقه از همان زمان به آباده معروف میشود.
- و عدّۀ دیگری در این باره میگویند: در سال 1180 هجری قمری هنگامی که کریمخان زند به این منطقه میرسد فریفتۀ زیبایی آن میشود و از شیراز معماران شایسته ای را برای ساختن چنین ساختمان به آباده گسیل میدارد و نام آباده یعنی جای آباد را کریمخان بر این منطقه مینهد؛ ولی در سایر کتابهای تاریخی نام آباده پیشتر از نادرشاه و کریمخان زند موجود است.
- برخی آباده را برگرفته از نام «مه آباد» نام نخستین پیغمبر عجم میدانند و مذهب او را «آبادان» میخوانند.